Halák pre zranenie nedohral, no s Elliottom boli hviezdami zápasu

15.04.2012 Celý región

New York 15. apríla (TASR) – Hokejisti St. Louis Blues vyrovnali stav série 1. kola play off zámorskej NHL v Západnej konferencii so San Jose na 1:1. V noci na nedeľu zvíťazili hladko 3:0, keď sa druhou a treťou hviezdou zápasu stali jeho brankári - Brian Elliott so 17 úspešnými zákrokmi a Jaroslav Halák s dvanástimi.
Halák s Elliottom tak vychytali shutout ako tretí pár v histórii play off. Slovenský brankár opustil svätyňu Blues v úvode druhej tretiny po kolízii s Barretom Jackmanom. Obranca St. Louis sa ocitol na ľade pri snahe o zblokovanie prihrávky na Martina Havláta. Halák sa po zrážke opäť postavil na nohy, no napokon odkorčuľoval do šatne. Blues po zápase preventívne povolali z tímu AHL Peoria brankára Jake Allena. "Snažil som sa zasiahnuť a už som sa mu nedokázal vyhnúť," cituje Jackmana portál nhl.com. "Bohužiaľ, vrazil som doňho." Tréner Blues Ken Hitchcock potvrdil, že Halák má zranenie dolnej časti tela a v nedeľu absolvuje lekárske vyšetrenie. Do San Jose však pocestuje s tímom. "Nerád vidím zranených hráčov, najmä ak ide o Jara, ktorý je dôležitou súčasťou tímu," dodal Elliott. "Chcel som mať na svojom konte čo najskôr nejaký zásah a vstúpiť tak úspešne do zápasu. Spoluhráči mi veľmi pomohli. V druhej tretine som nemal veľa práce, a tak som bez problémov zapadol do diania." Záver duelu spestrili pästné súboje a arbitri tak v zápase udelili dovedna 132 trestných minút (68:64). Blues vyhrali prvý duel v play off po sedemzápasovej sérii neúspechov. Naposledy v play off zdolali v apríli 2004 práve San Jose. Tentokrát im pri víťaznom góle pomohol obranca Sharks Marc-Edouard Vlasic, ktorý po strele Vladimíra Sobotku puk stojaci v bránkovisku dopravil do vlastnej bránky.
Phoenix opäť inkasoval od Chicaga gól v poslednej minúte riadneho hracieho času, no tentokrát v predĺžení neuspel a po výsledku 3:4 je stav série 1:1. Po Brentovi Seabrookovi z prvého duelu (14,2 sekundy pred koncom) zaskočil "kojotov" tentokrát 5,5 sekundy pred koncom riadneho hracieho času Patrick Sharp, ktorý poslal za Mike Smitha puk po strele Seabrooka. V predĺžení rozhodol svojím druhým gólom v dueli Bryan Bickell, keď Adrian Aucoin vyhodil puk popri mantineli na hokejku Viktora Stalberga, ktorý našiel pred bránkou voľného Bickella. "Tri zápasy za sebou v play off s rovnakým záverom riadneho času a všetky na ľade súperov," skonštatoval tréner Chicaga Joel Quenneville na margo faktu, že Blackhawks v závere pri hre bez brankára vyrovnali i v poslednom dueli vlaňajšej série vo Vancouveri. "Bolo to rovnaké ako v minulom súboji. Keď už dotiahneme zápas do predĺženia, chceme to využiť." Marián Hossa odohral viac ako 24 minút a okrem šiestich streleckých pokusov zaznamenal i plusový bod. "Neviem, či hráči v šatni zažili niečo podobné, ako sa nám podarilo počas posledných dvoch zápasov," dodal Bickell. "V prvom zápase 14 sekúnd pred koncom a teraz päť. Tím má fantastický charakter, čo vyúsťuje do dôležitých gólov."
Boston po prvom víťazstve 1:0 v nadstavení v druhom dueli nezvládol predĺženie a prehral s Washingtonom 1:2. O triumfe Capitals a vyrovnaní série na 1:1 rozhodol v druhom predĺžení Nicklas Bäckström. "Je to dobrý pocit," povedal švédsky útočník, ktorý sa po otrase mozgu vrátil do zostavy Washingtonu až štyri zápasy pred koncom základnej časti. "Nie je však dôležité, kto v play off skóruje. Sme tím a pracujeme na spoločnej veci." Zdeno Chára strávil na ľade 33:44 min. a so štyrmi streleckými pokusmi patril k najaktívnejším hráčom Bruins. Slovenský obranca si navyše v úvode stretnutia odsedel aj dvojminútový trest.
Hokejisti NY Rangers nevyužili výhodu domáceho ľadu, podľahli Ottawe 2:3 po predĺžení a do Kanady odcestujú za stavu 1:1 na zápasy. "Nehrali sme tak agresívne, ako by sme mali," priznal obranca Rangers Marc Staal, cez ktorého nohy prešiel nahodený puk od Zenona Konopku priamo na hokejku Nicka Foligna a ten vyrovnal na 2:2. "Aj za stavu 2:1 sme naďalej chceli forčekovať. Stiahli sme sa však dozadu a súper napokon vyrovnal." Jeho spoluhráč Marián Gáborík strávil na ľade viac ako 20 minút, no zaznamenal iba mínusový bod.

1. kolo play off NHL:
Východná konferencia:
BOSTON - WASHINGTON 1:2 po druhom predĺžení (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0, 0:1)
Góly: 53. Pouliot - 38. Brouwer, 83. Bäckström. Brankári: Thomas - Holtby. Strely na bránku: 44:39. Diváci: 17.565. Stav série: 1:1.

NEW YORK RANGERS - OTTAWA 2:3 po predĺžení (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)
Góly: 11. Stralman, 43. Boyle - 34. Karlsson, 56. Foligno, 62. Neil. Brankári: Lundqvist - Anderson. Strely na bránku: 29:32. Diváci: 18.200. Stav série: 1:1.

Západná konferencia:
ST. LOUIS - SAN JOSE 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Góly: 2. Sobotka, 34. Backes, 60. McDonald. Brankári: HALÁK (22. Elliott) - Niemi. Strely na bránku: 33:29. Diváci: 19.500. Stav série: 1:1.

PHOENIX - CHICAGO 3:4 po predĺžení (2:1, 1:1, 0:1 - 0:1)
Góly: 9. Torres, 14. a 29. Vermette - 4. a 71. Bickell, 27. Bollig, 60. Sharp. Brankári: Smith - Crawford. Strely na bránku: 33:50. Diváci: 17.539. Stav série: 1:1.
 

Vyberte región